Sjekk mulighetene

Jobbe Hjemmefra

Hva bør du blogge om?

Dersom du ønsker å jobbe hjemmefra som blogger, bør du først av alt bruke litt tid på å finne ut hva du skal blogge om. Valg av tema vil nemlig i stor grad avgjøre hvor mye penger du kan tjene, samt hvor mange lesere får. Nedenfor finner du noen tips.


Er tema viktigere enn antall lesere?

Du er naturligvis avhengig av lesere for å kunne tjene penger på blogging, men det er ikke alltid slik at flest mulig lesere gir høyest inntekter. Det bør du ha i bakhodet når du velger tema for din blogg og her er et eksempel på hva vi tenker på. En blogg om sykkel og sykling kan gjerne ha 500 unike besøkende hver dag og samtidig gi betydelig lavere inntekter enn en reiseblogg som kun har 50 unike lesere hver dag. Det skyldes enkelt og greit tilgangen på annonsører, samt hvor mye disse er villige til å betale. Sykler er ikke en vare som egner seg spesielt godt for nettsalg og derfor finnes det i utgangspunktet få relevante annonsemuligheter. Når det gjelder ferie og reise, så er det derimot en produkttype som er perfekt for netthandel og dermed finnes det mange relevante annonsemuligheter. I tillegg betyr mange annonsører at det blir konkurranse om å få annonsere på forskjellige blogger og andre nettsted, noe som betyr høyere provisjon. Her finner du tips om det å skaffe lesere til bloggen din.


Ikke glem konkurransen

Når du velger hva du skal blogge om, bør du med andre ord både ta hensyn til at du behøver lesere, samt til hvilke emner som generer best inntekter pr leser. Det er imidlertid langt flere faktorer som vil påvirke hva du bør blogge om og en slik faktor er konkurransen. Kredittkort og forbrukslån er for eksempel emner (søkeord) som normalt generer gode inntekter pr besøkende. Samtidig er dette emner hvor konkurransen er stor, noe som betyr at bare de dyktigste og mest tålmodige vil lykkes. For å vurdere konkurransen kan du begynne med å søke på Google, i dette tilfellet på ordet kredittkort. Bruk så Alexa.com til å få frem informasjon, som antall inngående lenker fra de sidene som rangerer best. Da vil du få en ide om hva som skal til for å lykkes, men husk at Google og andre søkemotorer liker eldre sider best og at det derfor er ekstra vanskelig å utkonkurrere de sidene som allerede rangerer godt. Her finner du mer enn 50 tips om blogging

Satse på søkemotoroptimalisering?

SEO (søkemotoroptimalisering) er en annen faktor som bør vurdere når du skal velge tema, og det er mulig å lykkes både med og uten SEO. Flere av de såkalte rosabloggene er eksempler på at det er fullt mulig å jobbe hjemmefra som blogger, og da uten SEO som enkelt forklart er arbeidet med å oppnå best mulig rangeringer oss søkemotorer som Google. Fordelen med SEO er enkelt og greit at du kan få en god del trafikk fra søkemotorer som Google og Bing, samt at denne trafikken vanligvis gererer høyere inntekter pr besøkende. Bakdelen med SEO er at det kreves mye arbeid og en god porsjon tålmodighet. I forhold til valg av tema er SEO viktig av flere grunner, blant annet i forhold til konkurransen vi nevnte i forrige avsnitt. Videre er det slik at mulighetene til å oppnå gode rangeringer er best dersom du skriver om er forholdvis avgrenset tema som for eksempel joggesko, matoppskrifter eller fiskestenger. En personlig blogg hvor du skriver om alt mellom himmel og jord vil med andre ord egne seg dårlig, dersom målet er å få trafikk fra Google.  


Dine ønsker og forutsetninger

Hva du ønsker å skrive om, samt hva du har kunnskap om bør også ligge til grunn for hva du skal blogge om, uansett om målet er å tjene penger eller ikke. Det sier seg nemlig selv at det å skrive om noe du ikke har interesse for, i lengden ikke vil gå. Videre er det krevende å skrive om noe du ikke har peiling på, spesielt i en oppstartsfase. Men, dersom du satser seriøst på å jobbe hjemmefra må du etter hvert regne med at kunnskapene dine blir brukt opp og at du dermed må lese deg til ny kunnskap som du kan videreformidle på din blogg. 


Jobb eller hobby?

Nå er for all del ikke denne artikkelen ment å gjøre blogging komplisert og uoppnåelig, men som tips til deg som ønsker å tjene penger hjemmefra. Det er fullt mulig å starte en blogg uten å gjøre noe som helst forarbeid, og likevel lykkes. Mye kunnskap og tips vil du uansett plukke opp på veien, men sjansene for å tjene gode penger vil være bedre dersom du bruker litt tid til å finne ut hva du skal og bør blogge om. Det gjelder både dersom du velger en temablogg som skal optimaliserer for søkemotorer, samt dersom du velger en mer personlig blogg som skal få følgere ved hjelp av blogglisten, sosiale medier, og lignende.